MY EDIT

Moschino 2013

Unde este “twist -ul” ?

 

MOSCHINO '60s

Marco Vinci, intr-un articol semnat “Style Journey: The Guide to Fashionable Italy”, analiza in trecere toate casele de moda italienesti cu mare renume, alegand pentru fiecare un singur cuvant care sa ii surprinda esenta. Daca Prada era „quirky”,  Versace desigur „glam”, Marni „arty” si Prada descrisa prin „quirky”, Moschino era pur si simplu „fun”.  Brandul relativ tanar – datand din 1983 – s-a nascut cand Franco Moschino, poreclit „Ragazzo” (aici insemnand un fel de copil teribil), „Bufonul” sau, deloc surprinzator, „Baiatul cel rau al modei”, celebru pentru creatiile sale excentrice cu accente suprarealiste, a  pus bazele casei Moschino Couture.

UN SPIRIT EXCENTRIC

 

 Stilul ireverentios, fresh si provovocator al creatorului a fost continuat de Rosella Jardini, care a devenit directorul artistic al brandului dupa ce designerul a suferit un atac de cord fatal in 1994. Linia Moschino Cheap and Chic avea scopul de a fi mai accesibila publicului, in traditia inceputa de Franco Moschino, care glumea pe seama preturilor exorbitante ale marilor case de moda si incerca sa duca experimentul cat se poate de departe.

Franco Moschino Bra Dress

Dovada in acest sens avem  rochia sa iconica din sutiene, care a facut o lunga escala la muzeul de la Fashion Institute of Technology din New York, sau fusta din pungi de supermarket biodegradabile,  Moschino fiind un mare sustinator al trendului eco, materializat intr-una din ultimele sale colectii, numita Ecouture.A fost dat in judecata de casa Chanel pentru lansarea unui tricou cu inscriptia Channel No. 5 si imaginea unui televizor. Stilul sau indraznet si plin de umor a fost pus in lumina si de jachetele sale pe spatele carora se putea citi „JACHETA SCUMPA”.

LA VITA PERONI

 

 Colectia primavara – vara 2013 a casei Moschino intruchipeaza exact notiunea sa de „classico con twist” dar cu toate acestea nu reuseste sa fie una memorabila. Signorina anilor `60 poarta rochii si compleuri cu pantaloni lungi care se inscriu intr-un stil foarte grafic, usor cartoonish, dar lipsit de inovatie.  Nici cele alb-negru, nici culorile vii precum galben sau orange combinate in patchwork cu imprimeuri florale sau dungi groase nu reusesc sa se evidentieze prin nimic, singurul „twist” al colectiei fiind gentutele rigide metalizate, adorabilele box-bags, si palariile casca ce intregesc aerul retro pe care s-a mizat mult prea mult.  Melodia din fundal a lui Michael Mayer, „Good times” sugereaza o relaxare care imi aduce aminte fara sa vreau de sloganul Vivi la vita Peroni si atmosfera pe care o sugereaza: non-salanta, relaxare si luxurious fun. „No smart phones, no harsh tones, let’s just have a good time….”, dar bazandu-se pe aceeasi reteta de design in a loop, se pare.

Moschino Runway

With anticipation,

                          Silvia

 

 Photo: © Copyright 2012 The Museum at FIT and Vladimir Potop

© All images are copyrighted by their respective authors

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *